Aybastılıların sahiplenmeye çalıştığı türkü: "Hatipoğlu Türküsü"
Reşadiye'nin Nebişeyh köyünde 1940 lı yıllarda Hatipoğlu ve Dallıoğlu aileleri arasında, muhtarlık yüzünden bir sürtüşme başlar. Bu sürtüşmenin sebebi, Hatipoğlu'nun muhtar olduğu halde Dallıoğlu'nun misafirlerini ağırlamasıdır. Bu anlaşmazlık gittikçe ölümle sonuçlanacak bir kavgaya dönüşür. Bu aileler, birbirlerine düşmanca tavır almalarına rağmen aynı zamanda akrabadırlar. Hatipoğlu'nun oğlu Mehmet, Dallıoğlu'nun oğlu Tevfik'in eniştesi, aynı zamanda da birbirlerinin teyze çocuklarıdır.
Tevfik yayladadır. Hatipoğlu'nun çocukları bunu duyunca yaylaya giderler. Tevfik'i bulup, korkutmak ve gözdağı vermek isterler. Ormanda Tevfik'i sıkıştırırlar. Olayın devamı yaylaya kadar sürer. Tevfik evde, hapis kalmış ve çaresiz durumdadır. Hatipoğlu'nun çocukları, Tevfik'in kapısına kadar gelip kapıyı kırarak içeri girmek isterler. Bunun üzerine Tevfik silahına sarılır ve teyze çocuğu olan eniştesi Mehmet'i kapının önünde vurur ve Mehmet orada ölür. Bu olay üzerine köyün türkü yakıcıları, olayı aşağıdaki sözlerle dile getirerek ölümsüzleştirirler.
Hatipoğlu nam verdi
Memlekete şan verdi
Muhtarlığın yüzünden
Oğlunu kurban verdi
Yayla yaylaya bakar
Yayla suyu yan akar
Vurma beni kayinçi
Bacın evde yol bakar
Koymuşlar arabaya
Benziyor darabaya
Nasıl kıydın lan
Bu kadar merhabaya
Yaylaya gideceğim
Yarimi nideceğim
Tevfik Getirin balakları
Vuruldum gideceğim
Yayla yaylaya karşı
Yayla olmuş bir çarşı
Vurma beni kayinci
Dosta düşmana karşı
Tabancamı yağladım
Sol böğrüme bağladım
Eniştemi vurunca
Geri döndüm ağladım
Hebüllü'den geçiyor
Hatipoğlu'nun itleri
Vurmuşlar Mehmet'i
Dallıoğlu'nun yiğitleri
Yaylaya giden atlı
Ne garertli gayretli
Söyleyin Nazile'ye
Ağlasın dertli dertli
Sevda Gül - Hatipoğlu Türküsü - TRT
Not: Her ne kadar TRT arşivini kaynak gösterseler de Aybastılıların doğru söylediğini düşünmüyorum, onların verdiği tarih 1925 ler ama doğrusu 1940 lar olacak ve belirttikleri kızılkaya yaylasında değil yakınında olan Nebişeyh yaylasında olan bir olayla ilgili ki yaşayanlar zaten Nebişeyhli. Akrabaları da Hebüllü de yaşıyor oraya kız vermişler zamanında ve Türküde de Reşadiye'ye bağlı olan Hebüllü geçiyor zaten.
Kaynak: kulturportali.gov.tr
Müziğin Notaları (Derleme tam doğru değil)