Kimler Zabıta Olabilir, Şartlar Nedir? Öğretmen, Polis ve İmamlarla Karşılaştırmalı Rehber

Belediyelerde görev yapan zabıta memurları, vatandaşla en çok yüz yüze gelen kamu görevlileri arasında yer alır. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) gibi büyük metropollerde çalışan zabıtaların görevleri, yetkileri ve memuriyet statüleri kamuoyunda sıkça merak edilir. Bu yazıda şu sorulara açıklık getiriyoruz:
- Zabıta memuru devlet memuru sayılır mı?
- Eğitim düzeyine göre farklar neler?
- Zabıta memuru nasıl olunur, hangi sınavlara girilir?
- İBB zabıta alımı nasıl yapılır?
- Zabıta ile öğretmen, imam, polis gibi diğer kamu görevlileri arasında ne farklar vardır?
🛡️ Zabıta Memuru Devlet Memuru mudur?
Evet. Belediyelerde çalışan kadrolu zabıta memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında görev yapar. Bu da onları öğretmen, imam, polis gibi devlet memuru statüsüne yerleştirir.
Yani İBB’de çalışan bir zabıta, özlük hakları, maaş, disiplin ve emeklilik yönünden merkezi devlet memurlarıyla eşittir.
🔸 Sözleşmeli veya taşeron çalışanlar ise bu kapsama girmez. Buradaki bilgiler kadrolu memurlar için geçerlidir.
🎓 Zabıta Memuru Olmak İçin Gerekli Şartlar
Zabıta olmak için hem genel memurluk şartları hem de mesleğe özel şartlar aranır.
✅ Genel Şartlar (657 Sayılı Kanuna Göre)
- T.C. vatandaşı olmak
- 18 yaşını tamamlamış olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Görevi yapmaya engel sağlık sorunu olmamak
- Erkek adaylar için askerlik hizmetini tamamlamış, tecilli veya muaf olmak
📌 Polislikteki gibi askerlik tamamlanmış olma şartı burada daha esnek uygulanır. Tecilli veya muaf adaylar başvurabilir.
📘 Eğitim Şartı
Belediyeler ilan verirken en az ortaöğretim mezunu, bazı ilanlarda ön lisans veya lisans mezunu adaylar arayabilir. Her eğitim düzeyine göre kontenjan belirlenebilir.
📝 Hangi Sınava Girilir?
- KPSS P94 (Ortaöğretim), P93 (Ön lisans), P3 (Lisans) puan türlerinden geçerli bir puana sahip olmak gerekir.
- Genellikle son 2 yıl içinde alınmış KPSS puanı istenir.
- Belediyeler genellikle asgari KPSS puan barajı koyar (örn. 60–70 puan).
🏃♂️ Fiziki Yeterlilik ve Boy Şartı
Zabıta alımlarında fiziki yeterlilik sınavı yapılır. Adaylardan belirli bir boy ve kilo oranı istenir.
Genel şartlar:
- Erkeklerde en az 1.67 m, kadınlarda en az 1.60 m boy
- Boy ve kilo arasında ±10 kg’dan fazla fark olmamalı
- Koşu, parkur, denge gibi alanlarda uygulamalı test yapılabilir
🏙️ Belediyeden Belediyeye Farklar
Zabıta alım süreci belediyeler tarafından yürütüldüğü için, başvuru şartları ve sınav uygulamaları farklılık gösterebilir.
Örneğin:
- Bazı belediyeler sadece lisans mezunları için ilan açar.
- Bazıları sadece kadın ya da erkek aday kabul eder.
- Uygulamalı sınav parkurları belediyeye özel tasarlanır.
📌 Bu nedenle adayların başvuru yapmadan önce ilan metnini dikkatle okuması gerekir.

🏛️ İBB Zabıta Alım Süreci Nasıl İşliyor?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin en büyük yerel yönetimi olduğu için zabıta alımlarında yüksek başvuru alır. Süreç genel olarak şu şekilde işler:
- İlan Duyurusu: İBB Kariyer Portalı ve Resmî Gazete’de yayımlanır.
- Online Başvuru: Belirtilen tarihler arasında e-Devlet veya İBB portalı üzerinden başvuru yapılır.
- Evrak Kontrolü: KPSS puanı ve belgeler kontrol edilir, uygun adaylar sınava çağrılır.
- Uygulamalı ve/veya Yazılı Sınav: Parkur testi, yazılı bilgi sınavı yapılabilir.
- Sonuç Açıklaması ve Atama: Başarılı olan adaylar kadroya atanır.
ℹ️ İBB ayrıca adaylardan İstanbul’da ikamet etme şartı koyabilir.
📈 Eğitim Düzeyine Göre Zabıta Memurlarında Farklılıklar
Eğitim Düzeyi | Başlangıç Derece | Net Maaş (2025) | Yükselme Şansı |
Ortaöğretim | 13/3 | 50.000 TL | Sınırlı |
Ön Lisans | 10/2 | 52.000 TL | Orta |
Lisans | 9/1 | 55.000 TL | Yüksek |
- Lisans mezunları, zabıta komiseri, amiri, müdürü gibi yönetsel kademelere daha kolay geçebilir.
- Daha yüksek eğitim mezunları KPSS A grubu sınavlarıyla başka kurumlara geçişte avantaj sağlar.
ℹ️ Net maaş bilgileri tahminidir, sadece eğitim düzeylerine göre maaş farkı olduğunu göstermek amaçlı örnek değerlerdir.
⚖️ Zabıta – Öğretmen – İmam – Polis Karşılaştırması
Özellik | Zabıta Memuru | Öğretmen | İmam | Polis |
Kurum | Belediye (İBB vb.) | MEB | Diyanet İşleri | Emniyet Genel Müdürlüğü |
Eğitim Şartı | Lise/Ön Lisans/Lisans | Lisans | İlahiyat/İHL | Ön lisans/Lisans |
Statü | 657 Devlet Memuru | 657 Devlet Memuru | 657 Devlet Memuru | 657 + Polis Özel Kanunu |
Üniforma | Evet | Hayır | Genelde Evet | Evet |
Silah Yetkisi | Yok | Yok | Yok | Var |
Askerlik Şartı | Tecilli/Muaf Kabul | Tecilli/Muaf | Tecilli/Muaf | Genellikle yapılmış olması gerekir |
🧩 Sık Sorulan Sorular
Zabıta memurluğundan başka kuruma geçilebilir mi?
Evet. KPSS ve kurum sınavlarıyla başka kamu kurumlarına geçiş yapılabilir.
Lise mezunu zabıta memuru daha sonra lisans bitirirse ne olur?
Diplomasını sunarak derece/kademe güncellemesi alır, maaşı ve yükselme şansı artar.
Zabıta memurluğu KPSS’siz olur mu?
Hayır. Tüm kadrolu alımlarda geçerli KPSS puanı zorunludur. KPSS’siz alım yalnızca işçi/sözleşmeli pozisyonlar için olabilir.
Askerlik durumu nasıl etkiler?
Başvuru sırasında askerlik yapılmış, tecilli veya muaf olunması yeterlidir. Polislikteki gibi kesin “askerliğini yapmış olmalı” şartı yoktur.
📌 Sonuç Olarak: Zabıta Devlet Memurudur, Ama Detaylar Fark Yaratır
Zabıta memurluğu; maaşı, sosyal güvencesi ve kariyer olanakları ile cazip bir devlet memurluğudur. Ancak eğitim düzeyi, belediyeye göre uygulama farkları ve fiziksel yeterlilik gibi detaylar dikkate alınmalıdır. Uzun vadeli planlama yaparken sadece memur olmak değil, hangi şartlarla, hangi kurumda ve hangi unvanla memur olunacağı da göz önüne alınmalıdır.